Vier prioriteiten

Mijn blog bestaat nu een jaar met iets meer dan zeshonderd volgers en een kleine duizendtal lezers per week. Is dat veel, is dat weinig?

Toen ik startte had ik de doelstelling twintigduizend lezers in mijn hoofd, dus daar zit ik heel ver van af. Mijn social media exposure is gering, met (bewust) alleen maar LinkedIn als kanaal om mensen attent maken op een nieuw artikel. Ik blijf tot nu toe weg van Facebook en Twitter. Deze laatste vooral vanwege mijn idee dat Twitter ook heel veel negativiteit met zich brengt. Namelijk de ruimte die dit kanaal geeft aan mensen die hun agressie willen wegtypen. Daar zit ik in mijn heerlijke vrije tijd niet op te wachten. Daarnaast zet ik geen geld in om een groter bereik te verkrijgen. Ik kies voor organische groei en het kost me gelukkig weinig moeite om een nieuw onderwerp te vinden, ervaar het als plezierig om mijn gedachten en overpeinzingen zo rond het weekend in een A-viertje te bundelen. Een balans te vinden in schrijven over mentale, fysieke en financiƫle fitheid en dat lukt. Prima dus.

Dit jaar heeft me de overtuiging gebracht dat vroeg met pensioen gaan heel fijn en heel gezond is. Als ik het samenvat zie ik vier prioriteiten ten aanzien van vroegpensionering.

  1. Zorg zo snel mogelijk voor voldoende financiĆ«le middelen die inflatie-en tegenslagbestendig zijn: zorg voor financiĆ«le onafhankelijkheid. Doe dit door minder uit te geven dan je verdient en investeer het gespaarde op een verantwoorde wijze (gespreid over diverse “asset classes”, lage kosten, een tijdshorizon van minimaal tien jaar);
  2. Je hebt in deze vorm maar Ć©Ć©n leven. Wie weet is er een leven na de dood, maar jij bent in relatie tot je huidige omgeving eenmalig. En aangezien we “sociale dieren” zijn is het cruciaal te investeren in relaties. In je gezin en familie, je vrienden en nieuwe contacten. Ik heb daar nu veel meer tijd voor dan in mijn “rat-race”, en dat is enorm bevredigend;
  3. Zorg voor een optimale gezondheid. Door te sporten, gezond te eten en je te ontspannen. Ik ben sterker en fitter dan een jaar of vijf geleden. Simpelweg omdat ik dagelijks mediteer, minstens een uur per dag intensief beweeg en gezonder en vooral minder eet;
  4. Ontspullen. Zo min mogelijk nutteloos bezit in huis. Dus geen dingen kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en waar de lol na een week al weer van af is. Ruim “dingen” op waar je al lang niet meer naar omkijkt, geef het weg, verkoop het of maak een ritje naar de plaatselijke vuilstort. Dat spaart geld, geeft een opgeruimd gevoel en is goed voor onze planeet.

Tot zover dit “lesje in vroegpensioen”. Het is niet meer dan mijn persoonlijke ervaring na twee jaar genieten. Ik vind het heerlijk, maar niet iedereen vindt eerder stoppen met werken een mooi vooruitzicht. Ik krijg veel reacties van mensen die juist heel lang willen doorwerken, zelfs door willen gaan tot ruim na het bereiken van de AOW leeftijd. Helemaal prima wat mij betreft. Je moet gewoon doen wat bij je past en waar je plezier in hebt.

Wat ik regelmatig van critici hoor ten aanzien van vroegpensioen, is dat er een verband wordt gelegd met vroegtijdig overlijden en eerder met pensioen gaan. De veronderstelling dat het ineens stoppen een groot risico inhoudt. De plotselinge overgang van hard werken naar hard niets doen zou een hoge sterftekans geven. Daar ben ik het niet mee eens. Ik heb hier geen overtuigend statistisch bewijs van gevonden en heb zelf gelukkig de eerste twee zogenaamde “hoog-risico” jaren gezond achter me. Hoewel ik het zelf niet gedaan heb, is het denk ik wel heel verstandig om voor het finale stoppen een langere periode van afbouw te gebruiken. Zoals een topsporter die weloverwogen langzaam afbouwt.

Enfin, reacties zijn welkom en een zonnig weekend gewenst.

Wichard Huigen

Like it? Share it!

7 gedachten over “Vier prioriteiten”

  1. Pieter van Hoorn

    Hallo Bill,

    Leuk om dit te lezen. Ik weet niet of je daar al mee bezig bent of dat het onbewust gebeurt (wat niet vreemd is bij deze materie) maar het sluit heel mooi aan bij heel veel levenslessen van de stoĆÆcijnse leer. Heel interessant en leerzaam om je daar in te verdiepen en ik denk dat je daar veel herkenning maar ook nieuwe inzichten zult vinden. Veel plezier!

    Groeten,
    Pieter

    1. Wichard Huigen

      Dank Pieter voor jouw reactie.
      Dat is inderdaad onbewust, maar ik ga me hierin verdiepen. Gewaardeerd en groet!

  2. Sander Luijten

    Bonjour Wichard – of zou ik zeggen ā€œBillā€ šŸ˜‰
    Mooi om te lezen hoe jij jouw pensioen invult, goede inspiratie! Dat fietsen in het Rijk van Nijmegen ben ik al aan het doen, volgend jaar word ik ook 60 en ga dan bewust met Functioneel Leeftijd Ontslag (= pensioen hĆØ) dus lees met veel interesse jouw gedachtenspinsels. Zien we elkaar op 8 september op de KMA?
    Warme groet uit Brussel,
    Sander

  3. HĆ© amice! Weer fijn om jouw overpeinzingen te mogen consumeren, en dat als niet-pensionado!
    Maar jouw peptalk zou mij wƩl kunnen overtuigen om eerder te stoppen hoor!
    Echter zo lang ik mijn werk met plezier mag en kƔn doen en dat in balans kan houden met het genieten van mijn vrije tijd, laat ik mijn werkzame leven nog even in tact.
    Wat jouw punt 4 betreft; mee eens; nodeloze spullen aanschaffen brengt een mens niet verder. Maar spullen wegdoen waar je een tijdje niet naar omgekeken hebt? Mijn vrouw zou ik daar overigens een heel groot plezier mee doen! Maar dĆ”t is een stuk lastiger; als ik daar aan toe gegeven zou hebben, zouden er nu kostbare beeldherrineringen van Ć³nze militaire dienst verloren gegaan zijn! En wij weten allebei, dat we dĆ”t toch niet zouden willen!?šŸ˜‡

    1. Naast een goede afbouw is een plan vaak belangrijk, dus weten wat je wilt doen tijdens je pensioen. Mensen die ik gezondheidsklachten zie krijgen (direct na het pensioen gaan), hebben vaak geen plan of beeld erbij. Hierdoor komen ze in een gat en is het verschil met hun werkende leven te groot. Misschien dat die plotseling afname van drukte/stress voor allerlei lichamelijke uittingen zorgt, net zoals dat je ziek kunt worden in de eerste dagen van je vakantie. Maar zo te lezen heb je daar geen last van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *