Het nieuwe pensioenstelsel ( 4 )

“The day after’…

Gisteren haalde de Boer Burger Beweging – BBB – zestien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee, zoals het er nu naar uitziet, de grootste fractie. Vanuit het niets.

In sommige steden en dorpen in vooral het Oosten en Noorden van ons land stemde meer dan een derde en soms zelfs meer dan de helft van de bevolking op de partij van Caroline van der Plas. Een ongekend resultaat. Het is haar zelfs kennelijk gelukt om ook een grote groep kiezers te mobiliseren, die in het verleden helemaal niet gingen stemmen. Maar nu dus wel, op de BBB. Veel voormalige kiezers van de PVV, VVD, CDA en FVD kozen dit keer voor haar boodschappen, in helder Nederlands verkondigd. Zelfs een flink deel voormalige D66 stemmers kleurde het cirkeltje rood van de BBB-lijst… Het waren zeker niet alleen boeren die op de partij stemden. Want alle boeren opgeteld zijn slechts goed voor 1 zetel in de Eerste Kamer. Terwijl de BBB er nu 16 (!) heeft gescoord.

Vooral het CDA heeft klappen gehad en moet flink zetels inleveren. Ik vond Wopke Hoekstra eigenlijk wel sterk in z’n “verlies-speech”. Heel anders dan zijn collega’s, die heel irritant hun eigen verliezen als een overwinning presenteerden. Wopke, met opgerolde hemdsmouwen, was tenminste duidelijk over de “bittere pil”. Achter hem stond een bedrukt kijkende Hugo de Jonge. Die had het in de “Corona-tijd” ooit nog eens smalend over het partijtje “Triple B”, doelend op de toen net gestarte partij van Caroline van der Plas. Nu is de BBB “triple” keer zo groot dan het CDA…het kan verkeren.

BBB heeft aangegeven in de provincies mee te willen besturen en met de andere partijen een coalitie te willen vormen. Een constructieve opstelling in eerste instantie. Haar ideeën over het stikstofprobleem staan echter haaks op het beleid dat het huidige kabinet aan de provincies wil opleggen. Dat gaat een moeilijk verhaal worden denk ik, waarbij de rechter zich duidelijk heeft uitgesproken over de noodzaak van de stikstof terugdringing.

Voor alle duidelijkheid: ik vind de overwinning van BBB vooral positief als luid signaal naar de machthebbende volksvertegenwoordigers, om hen eraan te herinneren dat ze ons volk vertegenwoordigen en er niet voor zichzelf zitten. Maar ik denk dat het stikstofprobleem niet valt te ontkennen. Het is er wel degelijk. En het is zeker niet alleen door boeren veroorzaakt, maar ook door de hoge bevolkingsdichtheid, de industrie, de luchtvaart enz. Ik zie de gevolgen van de te hoge uitstoot eenvoudig aan de heidevelden bij “ons om de hoek”, waar het gras het wint van de heide en waar de eiken het loodje leggen. Dat is onze leefomgeving en die is onnodig slecht van kwaliteit.

De BBB is ook duidelijk tegen de voorgenomen verandering van ons pensioenstelsel. Deze stelselwijziging is onlangs met de grootste moeite in de Tweede Kamer goedgekeurd, tot grote opluchting van minister Carola Schouten. Nu is de Eerste Kamer aan zet. Een Eerste Kamer die er straks heel anders uit gaat zien na de verkiezingsuitslag. Ik vraag me af of dit voorstel het gaat halen. Het gaat immers om de oudedagvoorziening van alle Nederlanders, een ingreep in de portemonnee van iedere Nederlander. Kun je dat nog doorzetten wanneer er straks met heel veel gelobby en gebel een minieme meerderheid in de Eerste Kamer te vinden is. Een “meerderheid” met misschien maar 1 zetel?

Wat vind jij hiervan?

Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *