“van alle markten thuis….en knokken”

Marlies van Steen (Breda, november 1953)

Na de MULO gaat Marlies bij de Politie en wordt tewerkgesteld in Tilburg, na de opleiding in Heerlen.  Ze is opgegroeid als boerendochter in Dinteloord en opgevoed als een jongen. Trekker rijden, mee gaan jagen en vissen, dat werk. Begin jaren 70 van de vorige eeuw was de positie van de vrouw bij de Politie totaal anders dan nu. Qua eisen aan uiterlijke verschijning en het soort opdrachten wat vrouwen bij de Politie werd toegewezen, was het zondermeer rolbevestigend. Kinderen overzetten op straat, parkeerbonnen uitschrijven, snelheidscontroles uitvoeren. Marlies heeft het nog zes jaar volgehouden. Ze vertrekt met haar toenmalige man naar Apeldoorn en daarna naar Friesland, woont daar negentien jaar en krijgt zoon Bart in 1978. Na de scheiding in 1983 vervult Marlies samen met haar ex een co-ouderschap. Kind het huis uit, wat nu?

Ze volgt een cursus van financiële goeroe Bodo Schaeffer, een bestseller auteur van het boek “Hoe verdien ik mijn eerste miljoen”. Hij is een selfmade man, sterk in financiële strategieën en hanteert heldere vuistregels om succesvol te zijn. Marlies volgt de cursus in Lanaken in België met een kleine groep van 24 mensen. ’s Nachts in het hotel huilt ze langdurig, vanuit het besef dat ze tot dan toe veel in de slachtofferrol heeft geleefd. Daar wil ze mee stoppen en besluit om voortaan vanuit kracht in het leven te staan.

En dat doet ze. Als secretaresse is ze succesvol bij diverse bedrijven. Ze werkt zich op tot verantwoordelijk personeelsfunctionaris bij de koepelorganisatie Sportstad Heerenveen. Als ze na een conflict op straat staat besluit ze ondernemer te worden. Ze leest boeken en beluistert inspirerende ondernemersverhalen van o.a. Richard Branson. Hoe sta je in het leven en welke skills breng je?

Min of meer toevallig ontdekt Marlies een Fins concept en kopieert dat naar Nederland. “Mijn Tafel” “Itsepalvelukirpputori”, letterlijk zelfbedieningsmarkt. In juli 2013 start Marlies in een groot pand in Sneek op een mooie plek tegenover de Sneker Waterpoort. “Mijn Tafel” is  een vrijmarkt, waar je niet zelf bij hoeft te zijn om je spullen te verkopen. Marlies en haar zoon Bart optimaliseren het Finse winkelconcept door focus op digitalisering en de formule als franchise aan te bieden. Duurzaamheid en het bevorderen van een sociale leefomgeving zijn de troeven. Vanuit de vestiging in Sneek breidt “Mijn Tafel” zich uit met tien vestigingen door heel Nederland.

Marlies draagt de onderneming in 2020 over aan zoon Bart en gaat met pensioen. Ze heeft altijd zuinig geleefd. “Leef nooit boven je stand, zorg ervoor dat je iets neerzet én dat je doet wat je beloofd..”

Het pensioen van Marlies is zeer bescheiden als gevolg van de vele wisselingen van banen en komt op een kleine 400 euro per maand. Ze woont nu weer samen en dat heeft effect op de hoogte van de AOW-uitkering. Maar gelukkig heeft Marlies het huis in Heerenveen goed kunnen verkopen. Marlies kookt heel graag en elke dag een ander recept. Dat is goed voor het lichaam, de portemonnee en het voor de mentale fitheid. Niet vervallen in routine maar elke dag weer een nieuw recept..

Marlies van Steen, zelfportret olieverf
Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *