Ruim geld overhouden ( 3 ): kostenfocus

Op tijd beginnen met sparen. Dat is stap 1 om jezelf de kans te geven echte keuzevrijheid te hebben. Ook om als je dat wilt eerder te kunnen stoppen met werken en dat ruim voor het eerste AOW-jaar. Om te kunnen sparen helpt een goed salaris. Maar nog veel belangrijker is de kunst van de kostenbeheersing. Niet boven je stand leven, de discipline ontwikkelen om elke maand een bedrag over te houden en daarna niet op te maken. Geen spullen kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Vandaag is het “Black Friday”, 25 november 2022…  Een dag dat je spullen kunt kopen voor een fractie van de prijs die je er op een ander tijdstip voor zou moeten betalen. “Loesje” zegt het prachtig: “de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt” …. Want dat is het precies. Iets wat heel goedkoop is in de uitverkoop, is hartstikke duur als je het eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Gewoon niet aan meedoen dus, aan die gekte en iets gezonds gaan doen. Een wandeling, naar muziek luisteren, de hond uitlaten. 

Iedereen kan aan kostenbesparing doen. Het begint met een eerlijke levensinstelling. Niet “keeping up with the Jones”; voor de buitenwereld de schijn van welvaart ophouden. Kleding kopen omdat er een merkje op staat, dat de suggestie wekt dat het financieel heel goed met je gaat, dat je je zo’n trui kunt permitteren. 

Wat bij ons heel goed heeft gewerkt is te werken met een budget. Samen bepalen hoeveel je per maand wilt uitgeven aan levensonderhoud, aan energie, aan vakanties. Zo’n budget maakt je bewust van je uitgaven en geeft je een fijn gevoel als het lukt om erbinnen te blijven. Het groeiende spaarbedrag geeft ook weer een extra motivatie om ermee door te gaan. Wat mij betreft vergelijkbaar met een sportmoment, waarbij je een prestatie neerzet.


Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *