Meditatie van de “Iceman” Wim Hof

Twee heel verschillende mannen zijn wereldwijd absolute succesnummers; Andre Rieu en Wim Hof. Beiden Limburgers en dat is zo’n beetje de enige overeenkomst denk ik, naast hun eigenwijze denken en doorzettingsvermogen. Beiden hebben hun eigen methode ontwikkeld, lijnrecht tegen gevestigde meningen in. Beiden een voorbeeld van authenticiteit. De ene is wereldwijd beroemd om zijn populaire vertaling van klassieke muziek, de ander omdat hij laat zien wat een getraind menselijk lichaam kan doorstaan.

Ik heb vrij kort na mijn pensionering het boek van Wim Hof – “the Iceman” – gelezen: de Wim Hof methode. Sindsdien douche ik iedere dag koud na en zwem ik na saunagang in ons koude zwembad in de tuin. Heerlijk. Zijn methode berust op drie pijlers: koude training, ademhaling en mindset / focus. Een verbeterd immuunsysteem, verbeterde concentratie met toegenomen wilskracht en lichamelijk in balans zijn de beloften van de methode. Zelfs wordt de suggestie gewekt dat door de methode chronische ziekten voorkomen en genezen kunnen worden. Hof laat zijn methode wetenschappelijk onderzoeken en heeft wat mij betreft het gelijk aan zijn kant.

Koud afdouchen is vrij eenvoudig en wordt snel normaal. De ademhalingsoefening dagelijks doen is minder eenvoudig. Ik doe dat iedere dag heel vroeg in de ochtend. En aangezien je enorm rustig wordt door de oefening val je soms weer in slaap en kun je opnieuw beginnen. Wim Hof raadt aan de oefening voor het ontbijt te doen. Zijn ademhalingsprotocol bestaat uit drie tot vier ronden en duurt een klein half uur. Elke ronde is een dertig of veertigtal diepe ademhalingen waarbij de buik omhoog komt en de adem vervolgens weer wordt losgelaten, als een golfbeweging zonder pauze. De geest loslaten, het denken stoppen gaat eigenlijk dan vanzelf en daarmee is het een vorm van meditatie. Ik doe dit nu een jaar lang iedere dag en het is voor mij al gewoon geworden. Ik voel me na de oefening zeer energiek. Na de oefening doe ik regelmatig “push-ups” en die gaan dan eigenlijk heel eenvoudig door de extra energie die je hebt opgewekt. Ook krijg ik tijdens de ademhalingsoefeningen inzichten en ideeën die ik anders niet heb. Zelfs een soort gevoel van het “Universum”, moeilijk te omschrijven maar een heel lekker gevoel.

Ik ben eigenlijk ook nooit ziek, heb geen lichamelijke klachten en heb bijvoorbeeld ook geen Corona gehad. Of dit door de methode komt weet ik niet, maar ik vind de prestaties van “the Iceman” zeer opmerkelijk en het deels navolgen waard….

Wichard Huigen

Like it? Share it!

1 gedachte over “Meditatie van de “Iceman” Wim Hof”

  1. Leuk stukje. Koud afdouchen wordt inderdaad vrij snel een gewoonte. Ik doe het al ca 4 jaar elke dag. Heerlijk en vooral nu het winter wordt en de water temperatuur nog net een paar graden kouder is dan in de zomer:-)

    De ademhalingsoefeningen heb ik maar een paar weken vol gehouden, tijdgebrek. Misschien pak ik ze wel weer op als ik met pensioen ben;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *