Koopkracht, hoe zorg je voor toename..

Je zult maar een millenial zijn en je eerste baan hebben. Je hebt een mooi salaris en kijkt naar de woningmarkt. Huren of kopen? Huren is toch een soort rennen op een loopband: je beweegt, maar komt geen meter vooruit…Je hebt met een huurwoning een dak boven je hoofd maar bouwt niets op. Een koophuis daarentegen geeft financiĆ«le groei. Het frustrerende is echter dat je salaris je kansloos maakt om mee te mogen bieden voor dat fijne appartement in de binnenstad. De prijzen zijn absurd opgedreven, vooral omdat investeerders de markt beheersen en de inflatie willen ontwijken door huurwoningen te exploiteren. De “pandjesbazen” maken simpelweg gebruik van de schaarste op de woningmarkt. Het oppotten van euro’s is immers een zekere weg naar minder welvaart. En ja, de huurders zorgen voor een constante cashflow.

Rijke mensen ontwijken de inflatie door meer of minder risicovolle beleggingen in vermogensbestanddelen, zoals huizen, aandelen, obligaties. Daarmee drijven ze prijzen op, waardoor starters en weinig verdienenden met geringe spaarmogelijkheden maar heel beperkt mee kunnen doen.

Het heeft gewoon allemaal te maken met de waardevermindering van ons geld. Onze koopkracht wordt jaar na jaar minder. En dat heeft vooral te maken met het feit dat de centrale overheden zeer weinig discipline hebben en verslaafd zijn aan de geldpers. De dollar en de euro worden versneld ieder jaar minder waard en het zijn de gewone burgers, vooral de middenklasse, die in koopkracht achteruit gaat. Wat kun je doen?

Toen ik twee jaar geleden met pensioen ging heb ik met deze structurele waardevermindering rekening gehouden. Je stopt met werken en je moet zeker weten dat je voor de komende dertig-veertig jaar genoeg hebt. Hoe heb ik dat gedaan? Vooral door inflatiebestendig te investeren, zoals in aandelen, edelmetalen en ja, ook Bitcoin. Ik heb mijn obligatieportefeuille feitelijk ingeruild voor Bitcoin. Obligaties golden “tot Corona” als een investering met een laag risico. Als “schokdemper” investering. Als aandelen in waarde stijgen dan dalen obligaties ietwat, maar als aandelen dalen dan stijgen de obligaties…”das war einmal”…Sinds Corona zijn obligaties een zeer slechte belegging gebleken en ik verwacht er ook niet veel meer van voor de nabije toekomst.

Investeren in woningen is rendabel omdat woningen schaars zijn. Er wordt minder bijgebouwd dan er vraag is. Investeren in Bitcoin is een digitale manier om van schaarste gebruik te maken en wat mij betreft een ethische manier van investeren. Gebruik maken van een digitale schaarste is toch echt iets anders dan gebruik maken van woningnood.

Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin zijn. Dat is gecodeerd en daarmee is sprake van absolute schaarste. Bitcoin is schaarser dan woningen en goud bijvoorbeeld. Op 18 april vindt de vierde zogenaamde halving plaats. Dit is een terugkerend vierjaarlijks deflatoir element van Bitcoin en dan wordt het dagelijkse verse aanbod van Bitcoins gehalveerd. We gaan op 18 april van 900 naar 450 verse Bitcoins per dag voor de komende vier jaar. Bij een gelijkblijvende vraag stijgt de prijs door het nu afnemende aanbod. Het mooie is dat de vraag wereldwijd juist ook nog toeneemt. Op dit moment is de vraag dagelijks 10x groter (!) dan het aanbod en dat verandert na de halving in april in dagelijks 20X meer vraag naar Bitcoin dan dat er beschikbaar zijn. De prijs zal omhoog gaan. Je hebt immers te maken met minder Bitcoins en meer mensen die ze willen bezitten. De acceptatie onder gewone burgers wereldwijd is enorm toegenomen. Ondanks de campagne van de Europese Unie en politici in de Verenigde Staten.

In eerste instantie was ik ook sceptisch ten opzichte van Bitcoin. Mijn mening was gebaseerd op wat ik in de krant las. Ik ben me echter gaan verdiepen in “digital assets” en ben tot een hele andere conclusie gekomen dan Christine Lagarde en Elisabeth Warren (tegenstanders van Bitcoin) erover berichten. Bitcoin is een “store of value”, een uiterst geschikt middel om zuur verdiende spaarcentjes in waarde te laten vermeerderen. En Bitcoin geeft rendementen die geen enkele andere vermogensklasse kan bieden.

Het mooie is ook dat sinds januari “Wallstreet” massaal in Bitcoin is gestapt. Waren de leidende “financials” twee jaar geleden nog tegen Bitcoin, nu adviseren ze hun klanten minimaal enige procenten van hun vermogen in Bitcoin te investeren. Zoals Gandhi al zei: “first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”…

Blackrock, de grootste wereldwijde vermogensbeheerder aangevoerd door Larry Fink, heeft onlangs de meest succesvolle lancering ooit van een Exchange Traded Fund – ETF gedaan. Een ETF die gewone burgers de kans geeft direct in Bitcoin te investeren. In Nederland vallen we onder EU-wetgeving en kunnen we niet in Amerikaanse ETF’s investeren. Gelukkig is er voor ons een goed alternatief met de mogelijkheid te investeren in Bitcoin via Exchange traded notes – ETN, van bijvoorbeeld vanEck of Wisdom Tree. Dat is niet precies hetzelfde als een ETF, maar het is wel een directe investering in Bitcoin. Het kan gewoon via een broker als De Giro of Saxo.

En ja, dat kan ook weer naar beneden. Bitcoin is nog “jong”, het bestaat pas vijftien jaar, en is nog gevoelig voor sterke koersbewegingen. De verwachting is wel dat hevige dalingen zullen afnemen als gevolg van de sterke groei van deze vermogensklasse, de volwassenwording. En je kunt je investering natuurlijk beschermen door een zogenaamde “stop-loss” in te voeren, waardoor een eventuele koersdaling een beperkte invloed heeft.

Verdiep je erin door bijvoorbeeld het boek “de Bitcoin Standaard” van Saifedean Ammous te lezen. Een vlot geschreven boek dat je veel leert over de geschiedenis van geld en Bitcoin in het bijzonder. Of op YouTube zijn diverse goede video’s te zien, zoals die van “James van InvestAnswers”.

Ik ben stapsgewijs vorig jaar ingestapt en heb ongeveer 20% van ons totale vermogen in Bitcoin geĆÆnvesteerd. Met – tot nu toe – een waardevermeerdering van ons totale vermogen met meer dan 40%…Dus hoewel niet meer in een betaalde baan, is ons vermogen nog nooit zo snel gegroeid. Heerlijk.

Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *