Deze week schoot de bitcoin koers door de grens van 30.000 dollar en wijst de grafiekpijl richting het “all time high” van 60.000 dollar. Geen wonder dat het woord bitcoin op dit moment het meest “gegoogelde” woord ter wereld is. Niet veel later kwam de fervente bitcoin tegenstander Warren Buffet met een persmededeling naar buiten. Deze sympathieke tweeĆ«nnegentigjarige superinvesteerder heeft een vermogen van meer dan honderd miljard dollar. Hij is afkomstig uit de middenklasse en is een prachtig voorbeeld van de “American Dream”.
Zijn recente boodschap kwam er in het kort op neer dat investeren in bitcoin hetzelfde is als gokken of meedoen in een loterij. Bitcoin, aldus Buffet, heeft geen intrinsieke waarde en is niets meer dan een grap. “Ik geniet ervan om tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd te wedden – dat maakt het boeiender. Maar ik vraag me af of ik mijn brood wil verdienen door het op te nemen tegen het casino“. Aldus Buffet. Hij noemde het ooit “rattengif” en dat hij zelfs geen bitcoin zou kopen als de koers $25 per stuk was… Het is in ieder geval heel duidelijk wat zijn mening is over deze cryptovaluta.
Daar heb ik wel even over nagedacht. Waarom zou hij juist nu weer met deze waarschuwing “en plein public” komen? Juist nu de bitcoinkoers wekenlang explosief stijgt. Is het gewoon een financieel commentaar of is het maatschappelijke betrokkenheid? Dat hij de mensheid wil waarschuwen? Waarom doet hij dit?
Maatschappelijke betrokkenheid kan het in mijn ogen niet zijn, want dan had hij bijvoorbeeld nooit zijn gigantische aandelenpositie van Coca Cola aangehouden. Opgebouwd vanaf het begin van zijn investeringscarriĆØre, vanaf zijn jeugd zelfs. Smaken verschillen, maar je kunt toch wel zeggen dat er heel veel suiker in cola zit en dat dit een medeveroorzaker van obesitas is. Er gaan in de westerse samenleving meer mensen dood van overgewicht dan honger. En ja, je had ook een deel van je gigantische vermogen kunnen gebruiken om bijvoorbeeld het Amerikaanse gezondheidssysteem te verbeteren. Dus wat mij betreft is het niet een maatschappelijke betrokkenheid die zijn felheid verklaart.
Ik denk eerder dat het een financieel gedreven commentaar was. Buffet is rijk geworden in het huidige geldsysteem en heeft er mogelijk geen belang bij dat er een nieuwe “asset class” is bijgekomen. En misschien wel helemaal niet omdat dit nieuwe digitale geld zich juist afzet tegen het systeem, waarbij de banken en de centrale overheid een cruciale en machtige rol hebben. De marktkapitalisatie van bitcoin is in verhouding tot de aandelenmarkt – waar Buffet rijk van wordt – nog echt gering. Hij ziet denk ik een reĆ«el alternatief ontstaan voor het huidige centrale systeem. Het huidige systeem wordt aangevallen en lokt zijn vechtreactie uit. Het zou zo maar waar kunnen zijn….
Hoe dan ook, ik ben zelf jarenlang een bitcoin tegenstander geweest. Goed geĆÆnformeerd door de media. Die eigenlijk unaniem cryptovaluta neerzetten als gokken, als piramidespel. De argumenten die bij mij het meest resoneerden en waarom ik anti-bitcoin was, waren deze twee:
- Cryptovaluta is het geld van de onderwereld, van de georganiseerde misdaad.
- Daarnaast slurpt het energie. Het genereren van bitcoins gebruikt heel veel stroom vanwege de complexe berekeningen die ervoor nodig zijn. Volgens de Times verbruikt een enkele transactie op het bitcoin netwerk 2.000 kWh stroom. Dat is net zoveel als een normaal Amerikaans huishouden in 73 dagen gebruikt.
Hoe komt het dan dat ik sinds enkele maanden in bitcoin investeer? En waarom denk ik dat bitcoin en pensioen een mooie combinatie is? Ik beschrijf het volgende week…
2 gedachten over “Bitcoin en pensioen”
Vandaag, 1 juli, een artikel gepubliceerd wat je kan interesseren
Ben nieuwsgierig naar uw mening over Bitcoin in combinatie met pensioen