Jaargenoot van de KMA – Martin Wijnen – is de vertrekkende commandant van de Koninklijke Landmacht. Hij is sinds vierenhalf jaar de “CEO” van Landmacht en wordt nu de nieuwe baas van Rijkswaterstaat. Ik ken hem als een zelfverzekerde intelligente en gebalanceerde persoonlijkheid en schrok eerlijk gezegd van zijn opmerking eind december 2023 dat we ons op een oorlog met Rusland moeten voorbereiden. Dat kwam vooral doordat ik slechts deze “oneliner” las en dat ik het gevoel heb dat de oorlog in Oekraïne, ondanks dat het in Europa is, toch ver weg is.
Oorlog is het laatste wat je wilt. Ik heb er een idee van gekregen tijdens mijn half jaar lange uitzending in Srebrenica (bij Dutchbat 2 als kapitein operatien). Het is echt het laatste wat je wilt. Helaas leert de geschiedenis dat de mensheid kennelijk niet tot permanente vrede in staat is.
Om de opmerking van Martin Wijnen beter te begrijpen ben ik overdreven gezegd op onderzoek uit gegaan. In de podcast Delta Tango “hoe kan Nederland zich voorbereiden op een oorlog” legt hij het genuanceerd in eenenveertig minuten goed uit. Wat hij in deze podcast onder andere aangeeft, is dat we nog helemaal niet in een bijna-oorlog met Rusland zijn, maar dat we vooral waakzaam moeten zijn en dat vrede niet vanzelfsprekend is., een “clash of civilisations” van alle tijden is. Martin benoemt de ongemakkelijke waarheid dat dit niet alleen een verantwoordelijkheid is van de krijgsmacht, maar dat dit onze gehele bevolking aangaat. Hij verwijst naar de situatie in Zweden en Finland, die immers naast de “Russische beer” wonen en dat daar de bevolking veel meer betrokken is bij verhoging van de weerbaarheid van het land.
Martin vertaalt dit naar onze situatie, dat ondanks een grotere afstand van Rusland, iedere Nederlander eigenlijk in de kelder een paar liter schoon drinkwater en een basis voedselvoorraad moet hebben. Met dit beeld zie ik dan ook een onafhankelijke energievoorziening in de vorm van een noodaggregaat voor me. Een milde vorm van “preppen” zogezegd. Daar heb ik wel een beeld bij. “Baat het niet, het schaadt zeker ook niet”…
Sterker nog daar ben ik tijdens wat hardlooprondjes over na gaan denken.
Ik heb begrepen dat een aantal fortuinlijke Oekraïners die naar Polen waren gevlucht, ter plekke een huis konden kopen door hun gespaarde Bitcoins in Zloty’s om te ruilen. Dus vanuit de verschrikking snel een relatieve luxe positie konden verkrijgen. Je hebt immers maar je Bitcoin-code (in je hoofd of op een papiertje) mee de grens over te nemen en je hebt snel weer een dik gevulde portemonnee. Dat is toch wat praktischer dan een Albert Heijn-tas zeulen met daarin vijf goudstaven van een kilo per stuk. Je hebt het dus over je financieel op het “worst-case” scenario voorbereiden.
Ik ben van een Bitcoin criticaster een jaar geleden, een investeerder in Bitcoin geworden. Niet om de bovenstaande reden overigens, maar om een significant hoger rendement te willen behalen in vergelijking met aandelen, edelmetalen en obligaties. En dat is uitstekend gelukt, met een rendement van gemiddeld 63% in 2023….
De tegenstanders van de Bitcoin en andere “digital assets” hanteren het bekende riedeltje.. Het is een gokspel, piramidespel, criminele witwas-route, “Hamas- financiering”, het heeft geen intrinsieke waarde. Aantoonbare onzin wat mij betreft en dat heb ik al in een eerdere blog besproken.
Ik wil de Bitcoin nu slechts in de context van dit stukje plaatsen. Nog nooit eerder heeft de gewone burger een zo uitgelezen mogelijkheid gehad om zich financieel op een “worstcasescenario” voor te bereiden. En dan heb ik het niet alleen over een oorlogssituatie, maar ook over de momentele ontwrichtend hoge inflatie. Zoals Larry Fink, de CEO van Blackrock en grootste vermogensbeheerder ter wereld het mooi zegt: Bitcoin is a “flight into safety”, “digital gold”….
Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin zijn, zo is dit netwerk gecodeerd. Bitcoin is wereldwijd de enige investeringsmogelijkheid waarbij het aanbod 100% gelimiteerd is. Ter vergelijking: stijgt bijvoorbeeld de vraag naar goud, dan nemen de inspanningen om meer goud te vinden toe en dan vinden we meer goud. Kortom dan groeit het aanbod weer en dat heeft een prijs dempend effect. Bij toename in de vraag naar Bitcoin is juist het omgekeerde het geval. Elk jaar vind de zogenaamde “halving” plaats (waarbij de beloning in Bitcoin voor de “miners” gehalveerd wordt). Dat leidt tot een structurele afname van het aanbod en de inflatie in Bitcoin. Bitcoin wordt per direct meer waard bij gelijkblijvende vraag. De volgende halving is rond 20 april, dus is over dik drie maanden voorzien. Vanaf dat moment is Bitcoin dé assetclass met de laagste inflatie. De perfecte “store of value”, de perfecte mogelijkheid om te sparen en je toekomst veilig te stellen. Het is het hardste geld wat ooit door mensen is uitgevonden.
Wat gaat de koers van Bitcoin nog meer opdrijven?
1. de nu wettelijk goedgekeurde Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) in de Verenigde Staten, waarbij geld van pensioenfondsen, bedrijven, baby-boomers, enz. in de crypto markt vloeit;
2. de verwachte renteverlagingen in de lente / zomer van dit jaar (toename van de wereldwijde liquiditeit en dat is zeer goed voor juist Bitcoin);
3. de presidentsverkiezingen in november in de Verenigde Staten (waarbij de kandidaten stemmen willen winnen door financiële cadeautjes te geven, ook positief voor de Bitcoin-koers).
Maar ja, ter relativering, dit is wat ik denk. Wil je zelf er meer van weten, dan zijn er diverse dagelijkse video boodschappen over de Bitcoin te zien. Wat mij betreft is een echte aanrader het boek “de Bitcoin Standaard” van de Libanese schrijver Saifedean Ammous. Ook voor mensen die weinig van economie weten is dit een zeer verhelderend boek. Niet eenvoudig maar wel heel inspirerend.