“Winnen geeft energie”

Wichard heeft me gevraagd mijn idee weer te geven dat aansluit bij het artikel “Lessen van het oerwoud”, waarbij hij ingaat op het belang van “willen winnen”. Het willen winnen is iets wat bij mij bovenaan staat en is waarschijnlijk de belangrijkste factor om succesvol te zijn. Het is knokken, afzien en doorzetten. Zoals ik altijd aangeef, talent is mooi, maar karakter is bepalend.

Om te winnen moet je de beste zijn. Om de beste te zijn moet je continu verbeteren, waarmee je steeds beter wordt en uiteindelijk dus de beste. Om dit te bereiken is doorzetten, beter je best doen/harder werken/trainen dan de concurrentie, bepalend.

Dit werkt in het bedrijfsleven, de topsport en in je privéleven. 

Het vergt vaak veel energie om te kunnen winnen, maar wie het winnen eenmaal heeft ervaren weet dat dit naar meer smaakt. Het geeft veel energie. De moeite en pijn die is geinvesteerd om te kunnen winnen, wordt dan snel vergeten. Ja, het wordt dan gemakkelijker om nog harder te werken/trainen om nog meer te kunnen winnen/bereiken.

Het blijkt ook wetenschappelijk bewezen dat winnen doet winnen. Winnen blijkt dus iets te zijn wat je kunt leren. Het winnen blijkt een stof aan te maken in de hersenen en is verslavend.

Zolang je wint, zit je in een positieve flow die enorme krachten teweeg kan brengen om steeds meer te kunnen winnen. Maar er zit een einde aan. Op het moment dat je op je top van je kunnen zit, komt er een omslag. Fysiek en geestelijk moet je het op kunnen blijven brengen. Je kunt niet altijd in topconditie zijn. Je lichaam en geest hebben rustmomenten nodig. Hoe ouder je wordt, hoe groter de rustmomenten. Je moet ook keuzes maken waarop je wilt pieken. Je kunt sowieso niet op teveel punten focussen. The less the better, zou ik zeggen. Simpel, als je op 1 punt kunt focussen, kun je hierin veel dieper gaan.

Om te winnen moeten er doelstellingen worden gedefinieerd. Welke uitdaging ga je aan? Winnen kan ook zijn een tocht te doorstaan of het beklimmen van een berg. Dit is overwinnen maar voelt hetzelfde. 

Het voorprogrammeren hoe een reis naar succes behaald kan worden, vind ik een belangrijk facet. Wat moet je doen, als bepaalde situaties zich voordoen die tegenzitten, om alsnog te kunnen winnen. Hoe meer je hiermee bezig bent en hoe meer acties je voorprogrammeert, des te beter voorbereid je aan de start verschijnt en des te meer tegenvallers je kunt tackelen op de reis naar succes. Ook te dromen van het succes geeft je de flow om succesvol te kunnen zijn. Uiteindelijk draait het om de energie die je ervoor kunt opbrengen.

De drive en energie om je doelstellingen te bereiken kun je lang volhouden zolang er uitdaging blijft. Ik ben ervan overtuigd dat je telkens weer een hogere doelstelling moet stellen om te kunnen blijven knokken/trainen. Drie keer een zelfde berg beklimmen op dezelfde manier geeft uiteindelijk geen uitdaging en dus zullen de voorbereidingen en trainingen steeds zwaarder worden. Je zult dus continu nieuwe uitdagingen moeten aangaan. Dit kan ook zijn om een tijd te verbeteren. Maar sowieso de lat verleggen.

Ook in het bedrijfsleven heb ik ervaren dat je met de organisatie telkens weer hogere doelstellingen moet stellen om de organisatie/medewerkers extra te kunnen laten presteren. Uiteindelijk wil iedereen succes ervaren. Hiervoor wil iedereen knokken en het geeft een enorme voldoening en energie.

En dan komt de dag dat je met pensioen gaat. Belangrijk is dat je in deze fase juist ook doelstellingen, successen en drive moet genereren om je lichamelijk en geestelijk fit te houden. Op die vlakken die jou positieve prikkels geven. Bijvoorbeeld een uitdagende wandeltocht, een fietstocht, marathon, etc. waarvoor je moet trainen. In ieder geval iets waarvoor je moet leven en waaruit je voldoening kan halen. Een leven zonder doelstellingen/uitdagingen geeft weinig drive om lichamelijk en geestelijk fit te zijn.

Door doelstellingen concreet te maken heb je een stok om je trainingsschema’s of acties na te leven. Zonder die druk is er te snel een excuus om toch maar een keer over te slaan, bijvoorbeeld met slecht weer of dat je er gewoon geen zin in hebt.

Dus “Met Pensioen en toen”; zorg ervoor dat je uitdagingen en doelstellingen blijft stellen in het leven. Hiermee blijf je energiek en dus Mentaal en Fysiek fit.

Maak je plan! Succes.

Francois Claeijs (56 jaar), ondernemer en staat op een mooie plek in de Quote 500. Geboren en getogen in Zeeland: Goes en Oudelande. Echt een buitenmens. Is van kleins af aan altijd veel buiten geweest. Deed graag aan activiteiten en sport. Voetbal, fietsen en schaatsen als er ijs lag. Opa was boer en vader in de aardappelhandel. Jeugd voornamelijk doorgebracht op de boerderij van opa en in de loods van zijn vader. In de aardappelhandel zat geen toekomst en grond had hij niet. Is vanuit de MAVO/MTS naar de HTS in Eindhoven gegaan, richting Bedrijfskunde. Vervolgens gestart als contractengineer. Eerste 5 jaar in de procesindustrie gewerkt (Fluor Daniel 3 jaar en General Electric Plastics 2 jaar) Vanuit deze basis begonnen bij een detacheringsclub en van daar uit gestart met STAR in 2001. STAR is marktleider geworden in Nederland en Belgie, betreffende het detacheren van specialisten t.b.v. de procesindustrie (white collar). Vanaf 2018 nieuwe CEO in STAR
Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *