Thijs van der Laan: “er is geen excuus om niets te doen”

Thijs ken ik al sinds 1987. Hij was toen mijn “klasse commandant” van het 4e en laatste jaar van de KMA-opleiding. Het praktijkjaar waarin je werd opgeleid voor de eerste commandanten functie: pelotons commandant bij de Infanterie. Leidinggeven aan een man of dertig onder sterk wisselende omstandigheden. Met Thijs heb ik een aantal jaren later samengewerkt in de Bataljonsstaf van het 12e bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Ook de uitzending van een half jaar met Dutchbat II in Srebrenica hebben we samen meegemaakt. We wonen vlak bij elkaar, Thijs in Doorwerth en ik in Heelsum en hebben alle jaren contact gehouden. Meestal op zondag 1x per week, hardlopen in de bossen van de Veluwezoom. Nu alweer een jaar of dertig. Ik heb Thijs voor deze blog geïnterviewd, aangezien hij voor mij een voorbeeld is hoe je fit kunt blijven tot minstens je 67e, door consequent te sporten.

Thijs is in 1955 geboren in Warfstermolen in het Noordoosten van de mooie provincie Friesland. Ooit het armste dorp van Nederland (1997) waar eigenlijk iedereen wel weg wilde en zo ook Thijs. Opgegroeid in een dorp waar op de lagere school dagelijks werd gesport, omdat het hoofd van de school dat belangrijk vond. Veel balsporten voor een goede oog-hand coördinatie. De vakanties waren werkvakanties, hard werken bij de boeren, zie het als een “total body workout” . De middelbare schoolperiode – gymnasium in Groningen – betekende dagelijks op de fiets in weer en wind, zes jaar lang, dertien kilometer heen en weer naar en van het station van Grijpskerk. Alles bij elkaar, een mooie basis om naar de KMA in Breda te gaan. Volledig uit de “comfort zone”, ver van het veilige Friese dorp. Vanaf dat moment is fysieke belasting dagelijkse kost en dat heeft Thijs ook na de eerste pensioen dag gewoon zelf voortgezet.

Thijs heeft een mooie en intensieve carrière gemaakt in de Landmacht, met uitzendingen naar Libanon (1980), Srebrenica (1994) en Afghanistan (2007/2008). Altijd bij onderdelen waarbij fitheid een voorwaarde is. Op een leeftijd van 56 jaar ging Thijs in de rang van Luitenant-kolonel met pensioen. Hij heeft de omslag van beroepsmatig sporten naar zelf doen tot de dag van vandaag volgehouden door:

  1. Discipline, gevoel dat het “moet”;
  2. Er plezier in hebben jezelf “af te matten”;
  3. Het gevoel dat je veroudering uitstelt en dat je echt buiten bent;
  4. dat je je door een beetje regen of slecht weer niet laat tegenhouden..

Thijs citeert de commandant van het Britse invasieleger op weg naar de Falklands: “There is no excuse for not training”. Die Britse baas liet zijn manschappen naast intensieve schietoefeningen dagelijks op de schepen trap op en af rennen, zodat ze de overtocht niet als cruise maar als een training op weg naar een gevechtssituatie zouden ondergaan. Ze kwamen fit en gefocust aan en het resultaat is bekend.

Na de vroege pensionering is Thijs heel actief gebleven. Een opsomming: Werkzaam in de arbeidsbemiddeling en re-integratie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Battlefieldtours van de Slag om Arnhem (september 1944) met fiets en kaartmateriaal voor groepen. Lid van Ledenraad Rabobank Arnhem. Lid bestuur van de Airborne wandeltocht, de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld. Lid rode baret reünie commissie. Bestuurslid Stichting Airborne Herdenkingen en lid Bestuur Stichting Airborne Region (herdenken, beseffen, beleven). Veteraan in de klas.

Inderdaad, een duidelijk link met de carrière van Thijs en de Slag om Arnhem. Hij doet de battlefield tours sinds 2012 en heeft er al honderden gedaan. Zo’n drie keer per maand met de mountainbike (5-6 uur) met heel verschillenden groepen, nationaal en internationaal. En ook te voet, een wandeling van twee tot drie uur. Dit is de zogenaamde Perimeter-wandeling, door het gebied waar de restanten van het 1e Britse Airborne Divisie na de verloren slag terugtrokken over de Rijn. Hij wil de battlefield tours blijven doen, tot het echt niet meer gaat. Gelukkig kent hij andere gidsen die de 80 ruim gepasseerd zijn en dit nog volop doen.

 

Een Britse/ Nederlandse  delegatie (Defensity College)  op de “Westerbouwing” krijgt van Thijs van der Laan (midden, rode shirt) uitleg over de Slag om Arnhem (1944)

De tip voor “jonge pensionado’s”? “Ontspan, en kijk met plezier naar wat je gedaan hebt, ga met je partner lekker op reis en kijk om je heen”. “Ga iets doen waar je lol in hebt, pak iets op”. “En als je het gedaan hebt word je er vast en zeker vrolijk van…” “Er is geen excuus om niets te doen”…

Wichard Huigen

Like it? Share it!

1 gedachte over “Thijs van der Laan: “er is geen excuus om niets te doen””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *