“Simpel leven als een student”

Ons huidige huis hebben we in 2006 gekocht, in wat later bleek, de top van de markt. Glimlachend tekenden wij toen ons verse hypotheekcontract, waarbij ik zeer trots was over de hoogte van dit bedrag. Jawel, een schuld van negen ton. Voor mij betekende dat formidabele bedrag een bevestiging dat we op de goede weg waren – dat wij hiertoe in staat waren – dat ons inkomen dit rechtvaardigde.

De huizenmarkt klapte in 2008 echter zeer plotseling helemaal in elkaar, met een daling van ongeveer gemiddeld 20%. Tot die tijd ging het met ons financieel eigenlijk alleen maar bergop. Maar net op dat moment eindigde een goed betaalde opdracht sneller dan verwacht en diende zich nog geen volgende aan. Dan doet een maandelijkse woonuitgave van euro 3.500 bruto ineens pijn en zorgt voor onrust. Deze situatie duurde gelukkig maar drie maanden, maar was genoeg om een hele andere kijk op hypotheken te krijgen. De welbekende “wake up call”.

In die periode las ik de bestseller van Gerhard Hormann: “Hypotheekvrij”. In dat inspirerende boek legt Hormann in tien stappen uit hoe je snel minder financieel kwetsbaar wordt door versneld af te lossen. Hij geeft in dat boek zelf het goede voorbeeld en ik volgde zijn advies op. Hormann werd met dit boek “Hypotheekvrij” eigenlijk per direct de aflossingsexpert van Nederland en gast aan tafel in talkshows. Vervolgens schreef hij nog een achttal boeken, met name over eerder stoppen met werken en hoe je anders tegen pensioenen kunt aankijken. Ik heb ze allemaal gelezen en ook deze boeken hebben mij aan het denken gezet en zijn zeker een belangrijke factor geweest in mijn afweging om veel eerder te stoppen met betaald werk. Met pensioen gaan ruim voor de AOW-leeftijd. We zijn gedurende een tiental jaren zeer consequent gaan aflossen, met behoud van een fijne levensstijl. Alle extra’s die we verdienden stopten we per onmiddellijk in de aflossing van de hypotheek. Toen de schuld helemaal nul was, heb ik net als Hormann in zijn boek beschrijft, een klassieke vuurpijl van een tientje gekocht en met een grote glimlach afgestoken. Een topgevoel.

Nu jaren later, met mijn blog, leek het mij een goed idee om Gerhard Hormann zelf te interviewen. Ik heb hem via LinkedIn benaderd en hij stemde direct toe.

Hormann woont ten zuiden van Ridderkerk. Deze regio heeft voor mij de associatie met een zeer overbevolkt gebied (Zuid Holland heeft 1390 inwoners per vierkante kilometer). Hormanns huis was echter niet eenvoudig te vinden en ligt helemaal aan de rand van de bebouwde kom. En eenmaal gevonden, zie je een prachtig klein maar zeer knus huis. Uitkijkend over een oer-Hollands polderlandschap. En hoewel de tuin zelf groot is te noemen, lijkt het vanuit de keuken net een landgoed, doordat je over beschermd landschap kijkt, tot in de verste verte.

Hormann zelf is een leeftijdgenoot die zeer fit oogt. Van “huis uit” is hij afgestudeerd politicoloog en planoloog en eigenlijk is hij al sinds zijn vijfenvijftigste met pensioen. Toen was dat als gevolg van een reorganisatie, later werd dit een bewuste keuze om daar geen verandering meer in aan te brengen. Het is geen echt interview geworden, maar een prettig gesprek. Gerhard heeft het in mijn ogen heel goed voor elkaar. Zijn vrouw heeft een fulltime baan als onderwijzeres en hij verheugt zich op de periode dat ze samen een zee van tijd hebben. De Hormannen hebben twee kleine goedkope auto’s, zijn gewend aan een thermostaat die laag staat en letten op aanbiedingen van low cost supermarkten. Met vakantie gaan ze in nabij gelegen Europese landen en wintersport is in zijn ogen te duur en ook een risico op blessures, dus dat sparen ze uit. Kortom, een simpel leven dat gelukkig maakt. Verwijzend naar de structuur van deze blog: Mentaal fit (hij ergert zich niet zo snel meer), fysiek fit (fietst elke dag flinke afstanden) en financieel fit (elke maand ruim genoeg om rond te komen). Gerhard heeft de balans gevonden. Het is vooral de duurzame levensstijl die hij uitstraalt. Hij noemt het zelf “simpel leven als een student”.

Wichard Huigen

Like it? Share it!

2 gedachten over ““Simpel leven als een student””

  1. Zijn boek was voor ons een reden om ook hypotheekvrij te worden.
    Na een woekerpolis die veel geld gekost heeft waren we wel toe aan een wat rustiger financieel leven.
    Heerlijk gevoel niet meer aan de leiband van de ING bank te zitten. Kan het iedereen aanbevelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *