Ruim geld overhouden ( 2 ) “de steun van het relativeren”

Langdurig dalende beurskoersen en ooit zwarte cijfers die nu rood kleuren. Je wordt er onzeker van en je weet niet wanneer het gaat stoppen. Je leest beurswijsheden als “cut your losses and let your profits run”…Moet ik de verliezen nu nemen en toch verkopen? Wie weet wordt het nog erger? Of zijn dit nu juist de kansen?

Relativeren kan angst verkleinen. Onderstaande tekst komt van de Duits-Zwitserse Nobelprijswinnaar voor Literatuur: Hermann Hesse. Hesse heeft prachtige romans geschreven, zoals bijvoorbeeld Siddhartha en Narziss und Goldmund. Uit zijn boek “De kunst van het ouder worden”, citeer ik zijn Chinese parabel.

“Een oude man, Chunglang geheten, dat betekent “Meester Rots”, bezat een klein landgoed in de bergen. Op een dag gebeurde het dat hij een van zijn paarden verloor. De buren kwamen hem met deze tegenspoed hun medeleven betuigen. De oude man vroeg echter: ” hoe weten jullie dat dit tegenspoed is?” En zie, een paar dagen daarna kwam het paard weer terug en bracht een hele kudde wilde paarden mee. Opnieuw verschenen de buren en wilden hem met deze meevaller gelukwensen.

De oude man van de berg antwoordde echter: “hoe weten jullie dat dit een meevaller is?” Omdat er nu zoveel paarden ter beschikking stonden, kreeg de enige zoon van de oude man de taak om de wilde paarden te temmen. Op een dag brak hij zijn been.

En daar kwamen ze weer, de buren, om hun medelijden tot uitdrukking te brengen. En nogmaals sprak de oude man tot hen: “hoe weten jullie dat dit slecht nieuws is?”

Het jaar daarop verscheen de commissie van de “Lange Latten” in de bergen om sterke mannen te halen voor de laarzendienst van de keizer voor de zoveelste oorlog.De zoon van de oude man, wiens been nog steeds niet genezen was, namen ze niet.

Chunglang moest glimlachen…”

Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *