Bert Venema: “Daag jezelf uit”

Bert Venema 74 jaar (derde van rechts)

“Met pensioen en toen….heerlijk op vakantie met de Kids!”

“de achtergrond”

Geboorteplaats: Zwolle

Woonplaats: Hattem

Privé: getrouwd met Jenny, vier eigen kinderen uit twee eerdere huwelijken en twee “bonuskinderen” uit de relatie met Jenny. En daarnaast zeven kleinkinderen.

Opleiding: Middelbare school, Nijenrode en Nivra (niet afgemaakt).

Carrière: Deloitte en Touche, Stork (12 jaar), Eriks, DGA in bedrijf in verpakkingen Conpax en diverse Interim directie functies (13 jaar).

Hoe lang ben je met pensioen?

Op 1 januari 2020 ben ik gestopt met de interim opdrachten, ik was toen 72. Die interim opdrachten deed ik vanuit een maatschap met een twintigtal collega’s. Vooral tijdelijke directiefuncties in de Industrie. Echte “turn-around” klussen, zeer bevredigend wanneer het lukt een negatieve trend te keren en om te bouwen naar een langdurige gezonde positie. Deze maatschap waarvan ik deel uitmaakte, hanteert het principe van “schaduw-managers”. Een collega uit de maatschap die als klankbord voor de klus fungeert. Die schaduw-management rol heb ik nog twee jaar gedaan, nadat ik met de opdrachten was gestopt.

Heb je erg naar je pensioen uitgekeken?

Absoluut niet. Ik word graag uitgedaagd, houd van een afwisselend ritme en vind het geweldig om met een managementteam een lastige opdracht tot een goed einde te brengen. Dat is ook de reden dat ik nog ruim na de “normale” pensioenleeftijd ben doorgegaan. Ik wil graag iets betekenen voor de samenleving en een goed resultaat bereiken.

Wat zijn jouw ervaringen in de eerste pensioenmaanden geweest en wat doe je?

Ik heb de beslissing wanneer ik met werk zou stoppen ruim anderhalf jaar van tevoren genomen. Op die manier leef je er naar toe en zo heb ik het beruchte “zwarte gat” kunnen vermijden. Jenny en ik hadden twee doelstellingen: meer reizen en meer tijd voor de kinderen en kleinkinderen. En dat lukt prima.

Goed actief blijven en een maatschappelijk relevante rol blijven vervullen is volgens mij heel belangrijk. Zo heb ik drie voorzittersfuncties. De meest tijdsintensieve is die bij de voetbalvereniging waar ik al 60 (!) jaar lid ben en nu interim als voorzitter fungeer. Daarnaast ben ik voorzitter van een hospice. Een kleinschalige woonomgeving waar gasten in de laatste levensfase zorg en hartverwarmende aandacht krijgen. Tot slot ben ik op vraag van de gemeente actief om de accommodaties van diverse binnensporten en het multifunctioneel centrum in de gemeente financieel in rustiger vaarwater te krijgen. Eigenlijk een Interim-klus zou je kunnen zeggen. Al die activiteiten passen mooi bij mijn achtergrond: focus op mensen en een organisatie financieel gezond krijgen en houden.

Hoe gezond ben je?

Voor zover ik weet heel gezond, ik ben nooit ziek. Wel ben ik in 2004 gedotterd, door een verstopte kransslagader. Een genetisch probleem in de familie. De behandelende arts zei na de operatie dat ik voortaan op strikte wijze zou moeten gaan leven. Nou, dat past helemaal niet bij mij en dat aangepaste leven heb ik nooit gedaan. Wel doe ik aan sport. Twee keer per week golfen, fietsen, wandelen en daarvoor actief voetbal en tennis gespeeld. Daar heb ik veel plezier in en ik herstel heel snel.

Financieel fit?

Zeker, ik ben geen miljonair, maar we kunnen goed rondkomen. Zelfs een keer een heerlijke vakantie in Portugal gevierd ter gelegenheid van mijn 65e verjaardag met alle kinderen en kleinkinderen uit de drie relaties. Dat was het echt helemaal waard – onvergetelijk – de kinderen hebben het er regelmatig nu nog over en vragen zelfs wat gaan we doen als ik 75 word! Allemaal goede banen dus ik zeg “nu zijn jullie aan de beurt”! Ik laat me verrassen..

Hoe blijf je mentaal fit?

Ik vind dat heel belangrijk en hoewel je het niet helemaal voor het zeggen hebt, kun je er wel veel aan doen. Uitgedaagd worden in de eerder genoemde bestuursfuncties. Ik lees veel; boeken en de dagelijkse kranten (lokale Stentor, de Telegraaf en de NRC) en los af en toe Sudokupuzzels op. Bij voorkeur niet de eenvoudigste, sterker nog het op één na hoogste niveau.

Ik ken een leeftijdgenoot en die doet eigenlijk heel weinig. Zo’n beetje “rondom het huis” zou je kunnen zeggen. Je merkt dat hij echt fysiek en mentaal achteruit gaat en in een kleine leefcirkel terecht komt. Dat wil ik graag vermijden.

Ook heel belangrijk: we hebben een groot sociaal netwerk, wat zeker helpt om mentaal fit te blijven.

Heb je nog een goede tip om mentaal fit te blijven?

Ja, blijf “niet aan het strand liggen”. Trek er op uit, ga naar andere landen, spreek met de bevolking. Stel niet teveel dingen uit maar doe het. En vooral: “Daag jezelf uit”.

Wichard Huigen

Like it? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *